Édes-mézes kicsit kényes
Süti receptek "házias" csajsziknak ;)
1.
|
10 dkg Rama
28 dkg liszt
28 dkg porcukor
3 db tojás
3 dkg dió
1 csomag sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
2 dl tej
2.
keverőtál, kis lábas, habverő vagy robotgép, sütőforma (papírkosarak, a muffin formához)
10 dkg puha Rama
10 dkg porcukor
1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
1 mokkáskanál Dr. Oetker Mandula Aroma
3 tojás
2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
15 dkg liszt
10 dkg étcsokoládé kb. fél centis kockákra vágva
10 dkg cukor (kb)
kék ételfesték
Rama és liszt a forma kikenéséhez, ha kuglófformában sütjük.
3.
|
20 dkg liszt
6 dkg zabpehely
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 tojás
18 dkg cukor
15 dkg puha Rama
1 csomag vaníliás cukor
300 g tejföl (kb. 1,5 pohár)
25 dkg áfonya (fagyasztott is lehet)
A lisztet összekeverjük a zabpehellyel, a sütőporral és a szódabikarbónával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a Ramával, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a tejfölt. A lisztes keveréket kis adagokban a masszához keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk az áfonyát, és a papírral kibélelt muffin formákba adagoljuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
4.
88 g mandulaliszt, finomra őrölt mandula
160 g porcukor
72 g tojásfehérje
30 g kristálycukor
ételfesték
1 narancs reszelt héja
150 g étcsokoládé
50 g tejszín
50 g narancslé
35 g Rama
habzsák
szilikonos sütőpapír
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
10 dkg puha Rama
2 db tojássárgája
3 mokkáskanál só
2,5-3 dl langyos víz
ketchup
só
bors
oreganó
minden egyéb, amit otthon találunk a hűtőben és szeretünk. Pl.: zöldségek, friss, vagy mirelit, vagy konzerv, száraz szalámi, felvágott, sonka, szalonna, stb.
reszelt trappista sajt és / vagy mozzarella
Az élesztőt elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval egy rétestészta állagú tésztát készítünk. Meleg helyen, letakarva kelesztjük. Miután megkelt, egy olajjal megkent 32x35 cm-es sütőtepsiben négyzet alakúra lapítjuk. Megkenjük ketchuppal, majd először a a felvágottat tesszük rá, aztán a nagyobb és az egyre kisebb zöldségféléket. Sóval, borssal és oreganóval meghintjük, majd a tetejét sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 220 °C-on 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.
6.
Citrus koktél 4 személyre
Hozzávalók: 1 citrom
1 liter narancslé
2 pohár szénsavas víz
4 evőkanál krist.cukor
Elkészítés: A citromot csavard bele a kancsóba és keverd el a cukorral. Ezután öntsd hozzá a narancslét és a szódát. Kevergesd el és fogyaszd azonnal. KÉSZ
Cukorszirup, vagyis limondé alap |
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókból sűrű szirupot főzünk, és hagyjuk kihűlni. A hűtőben hetekig eláll, akármikor elővehetjük, ha ízesíteni akarjuk a limonádénkat. Ez az alap a kávézókban kapható drága és finom limonádék titka, tényleg érdemes kísérletezni vele.
Citromos-narancsos limonádé |
Hozzávalók:
Elkészítés:
Facsarjunk ki egy narancsot és egy citromot, majd adjunk hozzá 9 evőkanál cukorszirupot. (Ha nem találjuk elég édesnek, növeljük a mennyiséget.) Öntsük fel 1 liter ásvány- vagy csapvízzel. Vágjuk fel kockára a másik négy gyümölcsöt, és dobáljuk a kancsóba, majd hűtsük le a limonádét. Ha szeretjük, dobhatunk bele mentaleveleket és koktélcseresznyét is, csak még jobb lesz tőle.
Bodzás limonádé |
Hozzávalók:
2 citrom leve
4 evőkanál cukor
4-5 bodzavirág
1 liter víz
Elkészítés:
Készítsünk klasszikus limonádét vízzel, cukorral és citromlével, majd áztassuk bele a bodzavirágokat. Fontos, hogy a virágokat ne öblítsük le, mert így marad rajta az értékes virágpor. Igyekezzük olyan helyről virágot gyűjteni, ahol a lehető legkevesebb szennyeződés kerülhet rá. Áztassuk a virágokat egy éjszakán át, majd másnap szűrjük át a limonádét, és hűtsük be.
Epres-bodzás limonádé |
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az epreket megmossuk, botmixerrel pürésítjük, majd a bodzás limonádéhoz keverjük.
Kicsit bizarrul néznek ki a lében kavargó eperdarabok, de mindenképpen érdemes megkóstolni, mert nagyon kellemes nyári hűsítő.
Zöldalmás limonádé |
Hozzávalók:
Elkészítés:
A reszelt almát öntsük le a citrom levével, hogy ne barnuljon meg, majd tegyük hozzá a cukorszirupot és a vizet.
Díszítsük az italt vékony almaszeletekkel, és kínáljuk jól behűtve, sok jéggel.
Ha nem érezzük elég intenzívnek az almát, tegyünk még bele nyugodtan.
Levendulás limonádé |
Hozzávalók:
Elkészítés:
Ez a „haladóknak” való limonádé, azok készítsék el, akik amúgy is szeretik a levendula aromáját. Forrázzuk le a levendulavirágot 2 dl forró vízzel, és tegyük félre 10 percre.
Facsarjuk ki a citromok levét, adjuk hozzá a cukrot és a liternyi vizet. Szűrjük le a levendulafőzetet, öntsük hozzá azt is, és tegyünk bele felkarikázott citromot. Jól lehűtve fogyasszuk, úgy élvezhető igazán pikáns íze.
Keksztekercs
Hozzávalók:25 dkg háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, kb. 1 dl tej Krém: 15 dkg rama margarin, 10 dkg porcukor - habosra keverve
Elkészítés:Őröld meg vagy törd össze a kekszet, majd add hozzá a cukrot, a vajat és a kakaót. Keverd jól össze, és adj hozzá annyi tejet, amennyit felvesz (kb. 1 dl). Pihentesd 30 percig, utána porcukrozott gyúródeszkán sodord ki. A kinyújtott tekercset megkenjük a margarinos krémmel, majd feltekerjük szorosan. Hűtőben alufóliába tekerve dermedésig hagyjuk, majd utána szeleteljük.